İçli köfte buğday yada bulgur yoğun kullanılan mezopotamya
mutfağında daha çok Suriye Lübnan bölgesinde yapılan bir yemektir. Arapça daki
ismi “kibbe” olup ülkemizde Antep, Hatay, Adana, Mersin bölgesinde yoğun
hazırlanan bir yemektir. Bununla
birlikte, tüm İç Anadolu ve Güneydoğu illerimizde de yaygın olarak değişik
versiyonları yapılır. 1950 li yıllarda yapılan anketlerle 1961 yılında Milli
Eğitim bakanlığının bastığı 1961 basımlı “Anadolu Yemekleri ve Türk Mutfağı”
adlı kitapta bir adı da “İçli Şam Köftesi “ olarak anılıyor.
Yapımı biraz meşakkatli bir yemek olduğu için gündelik olarak
fazla hazırlanmaz. Daha çok misafir ağırlanan yemeklerde hazırlanır. Temel hazırlanma şekli aynı olmakla beraber
değişik boylarda hazırlanabilmektedir. Haşlanarak yada kızartıla servis
edilebilir.
Eskiden evlerde yapılan içli köftelerde bulgur bölümü yada
dışı yapılırken ince yapmak gibi bir çaba olmazdı. Böl bulgurlu dış kısmını
tüketmekte sevilirdi. Şehirleşme ile beraber oluşan endüstriyel gıda üretimi dış
kabuğu daha ince içli köfteler yapmak gibi yeni bir tercih ortaya çıkarmıştır.
Yapılışı:
İç Malzemesi:
1 kg Yağlı Kıyma
1,5 kg Soğan
150 gr Salça
2 çay kaşığı Karabiber
2 tatlı kaşığı Kimyon
Arzu edildiği kadar Kırmızı Biber
200 gr iç ceviz
3 çorba kaşığı tereyağı
Dış Malzemesi:
1,5 kg Köftelik İnce Bulgur
250 gr İrmik
200 gr Buğday Kırması
250 gr Un
3 yumurta akı
100 gr Salça
Tuz
İçin Hazırlanması: Kıymayı tavaya
koyup kendi yağı ile kavuralım. Yağlı
kıyma aldığımız için et suyunu salıp çekmeye yüz tuttuğunda altını kapatıp kıymayı
tavanın bir tarafına çekelim. Tavayı
kıymalı tarafı yüksekte kalacak şekilde yerleştirip yağın süzülmesini
bekleyelim. Kıymayı tavadan alıp yağa doğranmış soğanları koyup üç kaşık
tereyağını da ekleyip karamelize oluncaya kadar pişirelim. Daha sonra önceden
kavurduğumuz kıyma, salça, karabiber, kimyon ve kırmızı biberi ekleyelim. Tuzu da
salçanın tuzunu dikkate alarak ayarlayalım. Hazır olan içi bir gün bekletip
dondurmakta fayda var. Zaman yoksa en az bir kaç saat beklemeli.
Dışın Hazırlanması:
Birer kasede irmik ve kırık buğdayı ıslatalım.
Islattığımız irmik ve Buğday kırmasını bulgura ekleyelim.
Unu ekleyelim.
Salçayı ekleyip yoğurmaya başlayalım.
Katı bir hamur şeklini alıncaya kadar su ekleyerek yoğuralım.
Avuç içinde kase şeklinde şekillendirelim.
İçine iç malzememizi koyup kapatalım.Bu arada içi dışa koymaya başlamadan dövülmüş cevizimizi de iç malzememize ekleyelim.
Dilersek haşlayarak dilersek yağda kızartarak içli köftelerimizi servis hazır hale getirebiliriz.
Bazı bölgelerde köfteler daha küçük yapılıp tabakta yağlı yoğurtlu yada başkaca soslarla servis edilebilmekteler. Bazen içe patateste katılabiliyor. Dışı patatesli yapılan bir versiyonda var. Hatta içe kıyma yerine ıspanak konulan bir yeni yaklaşımda internette yada TV kanallarında boy göstermeye başladı. Afiyet olsun!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder