21 Ağustos 2011 Pazar

Kayısı Dolması



Gerekli Malzeme:
1 kg kayısı
1 su bardağı pirinç
1 yemek kaşığı tereyağı
1/5 demet maydanoz
1 1/5 su bardağı toz şeker
1 ½ bardak su
İçin hazırlanması:
Pirinçler tereyağı ile hafif kavrulup 1 bardak su eklenir, ince doğranmış maydanozlar ve bir kaç kaşık şeker eklendikten sonra pirinçlerin şişmesi için biraz dinlendirilir.
Dolmanın yapılması:
Kayısılar hafifçe açılıp iki parça birbirinden ayrılmadan çekirdekleri çıkartılır. Daha sonra içlerini bir çay kaşığı yardımı ile pirinçler doldurulur. Daha sonra bir tava yada yayvan bir tencereye yan yana dizilirler. Üzerine bir bardak şeker yarım bardaktan az su ekleyerek yirmi dakika pişirilir. Kayısıların iyice yumuşadığı kontrol edilerek ocaktan indirilir. Kayısının cinsine göre pişirme süresi uzayabilir.
Bu yemek pirincin içine kıyma eklenerekten pişirilebilir. Eskiler bunu kıymalı olarak yapar ve bir ana yemek olarak yaparlarmış. Günümüzde tatlı ve meyveli et yemekleri artık yavaş yavaş kayboluyor, artık etli ayva yada erikte pişirilmiyor. Bizde evde genellikle tatlı olarak pişiriyor yemek üstüne yapıyoruz. Bu yemek için bir incelikte kayısının yarısı tatlı yarısı mayhoş olmalı. Böylece yerken de bir tatlıdan bir mayhoştan yenmeli. Buda ayrı bir incelik.
Unutulmaya yüz tutmuş eski yemeklerden birisi olan kayısı dolması yemeğini biz evimizde bir tatlı olarak yaşatıyoruz. Mevsime göre dondurma yada kaymakla servis yapıyoruz. Deneyenlere afiyet olsun.

1 yorum:

  1. Tarifi bulunca altın bulmuş gibi oldum. Çocukken anneannem çok yapardı.bugün ben de yapmaya niyetlendim ama kaçırdığım bişey bar mı yapılışında diye tarifi aradım. Keşke böyle unutulmaya yüz tutmuş tarifler daha çok paylaşılsa. Çok güzel ve değişik yemek çeşitleri vardı benim çocukluğum da. Unutulması üzücü.
    Teşekkür ediyorum tarif için.

    YanıtlaSil