Büyüklerimizin yaptığı ev baklavalarının tadı mutlaka
damağımızda. Günümüz kentsel yaşamı içinde klasik baklavaları yapacak zamanımız
yok. Hazır aldığımız baklavalarda da istediğimiz lezzet yok. Hatta ben
İstanbul da kesmik baklavası satan bir yer duymadım. Bunun için biraz hazır
malzeme ile fazla bilinmeyen bir malzeme olan kesmikle size kolay bir tarif
vereceğim.
Malzemeler
1 paket baklavalık hamur
150 gr tereyağı
100 mlt sıvı yağ
Kesmik için:
2 lt süt
1 limon yada 1 bardak yoğurt suyu
1 kaşık mısır yada buğday nişastası
200 gr toz şeker
Şerbet için:
400 gr toz şeker
2 su bardağı su
Bir tatlı kaşığı limon suyu
Kesmiğin hazırlanması
Kesmiğin lor yada çökelekten farkını önceden bloğumda
anlatmıştım. İstenirse kesmik yerine taze lorda kullanılabilir. Önce sütü
ısıtıyoruz, kaymağı şişmeye başladığı anda limon suyu ve yoğurt suyunu ardından
bir kaşık nişastayı ekliyoruz. Çok az
daha kaynatıp tencereyi indiriyoruz. Tencerede bu şekilde 4 yada 5 saat
dilendirip bir süzgece konmuş ince bir tülbentten bir gece süzüp suyunu almak
kısaca kesmiği bir gün önceden hazırlamaya başlamak en iyisi. Eğer zamanınız
yoksa 1 saat dinlendirip 1 yada 2 saat süzmekte yetebilir.
Kesmik baklavası tuzsuz peynirlede yapılabilir. Fakat
peynir soğuyunca sertleşir ve yerken pek hoş olmaz. Bu sebeple peynirli
yapılırsa hemen sıcak sıcak servis yapmak gerekir. Bazı insanlar kesmiğin
tadını sevmiyorlar bu sebeple yada başka sebeple peynirli yapmak gereği varsa
kesmik ile karıştırılarak sertleşme önlenebilir ve peynir tadı korunabilir.
Baklavanın Hazırlanması:
Marketten aldığımız baklavalık hamurları geleneksel olarak
yağlayarak 20 kat tepsiye döşedikten sonra arasına toz şeker ile
karıştırdığımız kesmiği koyup üstünü 20 kat daha yufka döşeyerek geleneksel
kesmik baklavası yapılabilir. Fakat bu tip bir baklavada çıtır yapabilmek
ustalık istediği gibi hazırlandığında hemen servis edip kısa sürede bitirmek
gerekir.
Eğer yufkaların her birini gül gibi yapıp baklava hazırlarsanız
pişirdiğinizde baklavanız garanti çıtır olur. Ne zaman isterseniz şerbetleyip
servis yaparsınız çıtırlığını kaybetmez. Gerekirse bir kaç gün bekleyebilir
şerbetlenmediği için şekerlenme yumuşama yapmaz. Hatta ılık seviyorsanız
hafifçe tavada ısıtıp şerbetleyip sevis yapabilirsiniz. (mikro dalgada
yumuşayıp çıtırlığını kaybediyor!)Yani bu yöntemle yapılmış baklava size çok
esnek ve kolay bir servis seçeneği sunar. Peki bunu nasıl yapacağız.
Önceden de belirttiğim gibi hazır pişmiş baklavayı dilediğimiz zaman sevis yapabiliriz. Beklemesinde hiç bir sakınca yok. Şerbetsiz beklediği içinde hiç yumuşamıyor. Aynı tarifi cevizlide yapabilirsiniz. Biraz şekerle
karıştırdığınız ceviz içini kesmik yerine koyarak hazırladığınız baklavayı aynı
şekilde sevis yapabilirsiniz. Biz bu yazıyı hazırlarken karışık yaptık hem cevizli hem kesmikli ikisini birlikte sevis yapmakta farklı olabilir. Sadece ikisi beraber pişerken cevizli güller daha çabuk pembeleşiyor! Belki Antep fıstıklı yada başka malzemeler ile de bu tarifi uygulamak mümkün!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder